Archief


Blokhuispoort, ,-

Explore the North 2017 - Zaterdag

Explore the North benut de binnenstad van Leeuwarden als podium voor schrijvers, muzikanten, dansers en acteurs uit alle windstreken. Dwaal tijdens dit winterse weekend door een spinnenweb van steegjes en literatuur, van kerkjes en muziek. Zo ook in Asteriks! Met vandaag Willie Darktrousers, Statue, Nyk de Vries, Hilbrandt vs Roelie Vuitton, Moon Diagrams en Fenster. 

Tickets gaan via de website van Explore the North! 

>>> 15:00 Willie Darktrousers en de Splinters
Beeld je in dat Michael Gira (frontman Swans) en Kanye West waren opgegroeid op het Friese platteland en daar samen een rammelende black metal plaat hadden opgenomen. Stop dit in een blender met een kilo rottend fruit en een paar rollen prikkeldraad en je weet hoe het album 'Glibberburen' van Willie Darktrousers & de Splinter klinkt. Gruizig, smerig, fel en duister. Op het album dat in oktober uitkwam is het resultaat te horen van een jaar experimenteren met de combinatie van een klein cocktail drumsetje, de primitiefste gitaarstemming van de wereld, autotune en een heleboel oversturing en fuzz.

De Splinters uit Groningen bestaat uit drumster Maud en bassist Heiko, zij vormen de band rondom de zanger, die naast muzikant ook actief is als beeldend kunstenaar. Speciaal voor Explore the North benadrukt de band de ritualistische en religieuze kant van de muziekbeleving met een door de zanger aangeklede zaal.

>>> 16:30 Statue
Statue, bestaande uit een drummer, bassist en vier gitaristen, speelt instrumentale, symfonische en herhalende muziek met noise invloeden. Verwacht een stormachtige live show met een epische wall of sound. Het is samenspel op hoog niveau: wederzijdse dialoog, losbarstende herrie en uitdeinende verstilling.

>>> 18:00 Nyk de Vries
Nyk de Vries, indringende blik, staccato voordracht, maakt speciaal voor Explore the North een nieuwe show. Live in Asteriks samplet hij beeld, tekst en muziek. Vreemdelingen krijgen een gezicht. Alledaagse, onopgemerkte taferelen worden betekenisvol. Nyk is een weergaloze verteller die hardop durft te dwalen door zijn eigen verleden.

>>> 19:30 Hilbrandt vs Roellie Vuitton
Hilbrandt maakt muziek over de schaduwkant van ambitie. Na het debuutalbum ‘Haven’ zijn alle akoestische gitaren en orgels ingeruild voor synthesizers en autotune. De nieuwe muziek van deze band speelt zich af op een snelweg waar we altijd maar harder willen en er alles aan doen om elkaar in te halen. We leven in een wereld van burn-outs, slaaptekorten, stress en vluchtige vriendschappen. Hilbrandt vatte deze thema’s bij de hoorns en maakte er een ronkende, dansbare en met synthesizers geladen liveshow van. Denk aan een mix van Spinvis, Bruce Springsteen, Kanye West en Arcade Fire. Speciaal voor Explore The North werkt Hilbrandt samen met de Groningse rapper, zanger en ontwerper Roelie Vuitton.

>>> 21:00 Moon Diagrams
Moses Archuleta, drummer en mede-oprichter van de band Deerhunter, laat als solo-artiest Moon Diagrams een kleurrijk palet aan invloeden horen. De bijzondere combinatie van field recordings, samples, ambient en techno-invloeden resulteert in een eigenzinnige, sferische debuutplaat genaamd Lifetime of Love.

De plaat is het resultaat van een tien jaar lang schrijfproces. De eerste nummers ontstonden al ten tijde van oprichting van Deerhunter, terwijl het album ook nummers bevat die pas dit jaar zijn geschreven. De samples op het album zijn veelal van LP’s die Archuleta in tweedehandswinkels vond. Hij bewerkte ze tot nieuwe loops en texturen, zodat ze in zijn nummers pasten. De nummers zijn opgenomen gedurende verschillende periodes van onzekerheid en herontdekking, bijvoorbeeld nadat zijn relatie eindigde. Tijdens zijn optreden hoor je de diverse interesses en inspiraties die van invloed zijn op Moses’ muziek terug: van tragische ambient loops tot dansbare disco beats.

>>> 22:30 Fenster
Deze psychedelische pop band uit Berlijn is niet vies van een bak chorus over hun bas, gitaren en analoge synthesizer, die een regenstorm in 1978 doorstond. Na twee albums in 2012 en 2014 bracht de band een Sci-Fi adventure film uit, inclusief film score genaamd Emocean. Verwacht echoënde, minimalistische jams, met surfy en trippy invloeden.

Klik hier voor tickets voor het festival. Hier zie je wat je daar allemaal voor terugkrijgt. 

Contact

Hallo daar. Contact opnemen met ons, dat vinden we leuk!

Algemeen
info@podiumasteriks.nl
Vrijwilligers
Esther Jansen - 06 158 888 21
vrijwilligers@podiumasteriks.nl
Programma
Jelle van Gosliga - 06 487 677 48
Propaganda
Esther Kloosterman - 06 839 807 80 communicatie@podiumasteriks.nl
Productie
Tom Fopma - 06 340 083 89
tom@podiumasteriks.nl
Poen en pils
Hillebrand Rijpma - 06 208 954 42
info@podiumasteriks.nl
De baas
Koen Haringa - 06 133 677 91
koen@podiumasteriks.nl
Post & Pakketjes (jeej!)
Podium Asteriks
Blokhuisplein 40
8911 LJ, Leeuwarden
Deze website
Is gemaakt door helden:
Hacquebord & Buckles

Aan elkaar geknoopt door een indyaan:
Peter Boorsma

En werkend op 't goeiste CMS ter wereld:
Bolt
Artwork op de voorpagina
Adam de Vries - maker van deze art - houdt zich bezig met vormgeving, marketing en de aankleding van concepten. Zijn bedrijf J&A Media Fabric focust zich op het bedenken en uitvoeren van nieuwe concepten en events. Geen concept is te gek en geen plek is ondenkbaar. Nieuwsgierig? Klik dan op bovenstaande link. 
Jouw vormgeving op onze site?
Onze voorpagina is podium voor talentvolle ontwerpers. Wil je jouw werk daar ook eens hebben staan? Mail dan naar Koen met het werk dat je daar wilt hebben.