Nieuws

Beeld door Studio Vonnie
Meer info

Interview: Bombay is met nieuw album tot de tanden toe gewapend

‘Vol bravoure beginnen aan een frisse periode’

Met een fles Berenburg in de hand storm ik enthousiast door een oude schuilkelder, midden in het Vondelpark. Uiteindelijk, na enige voortbeweging in een obscuur gangenstelsel, beland ik voor de deur van de repetitieruimte. Ik besef dat ik nimmer een band zo op dreef hoorde tijdens een oefensessie, juist op dat moment doe ik de deur open. Ik sta plots voor een verbaasd trio, dat enigszins verbouwereerd hun instrumentatie weglegt. “Het spijt me,” roep ik, “we hadden nu afgesproken toch?” Het interview kan me  even niets meer schelen, het liefst zie ik ze nu gewoon gretig doorspelen.

De lo-fi/indie rockband Bombay heeft door de jaren heen nogal een muzikale transformatie doorgemaakt. Voorheen bestond Bombay Show Pig uit het tweetal Mathias Janmaat en Linda van Leeuwen, waarna bassist Gijs Loots er bij kwam en er de gewenste, pushende laag onder bracht. Toch klikte het later muzikaal niet meer tussen het - eens zo gouden - tweetal. Een andere drumster, Lisa Ann Jonker, nam de plek van Linda in. 

Een ander geluid
In de huidige setting treedt de band op bij Reeperbahn in Hamburg, het MaMa festival in Parijs en Glimps in België. Volgens Mathias allemaal vrij ‘under the radar.’ “Vanaf begin dit jaar gaan we weer meer doen, het nieuwe album ‘Show Your Teeth’ fungeert als een krachtig strijdwapen, waarbij alles in het teken staat om flink van ons te laten horen. Met deze nieuwe bezetting moesten we alles opnieuw uitvogelen. We doen nu veel met looper pedalen, wat extra werk met zich meebrengt. Het kost tijd om dit uit te zoeken en om het juiste geluid te vinden, maar dat is nu gelukt” vertelt Mathias. 

Luisterend naar tracks als ‘Slow Motion’ en ‘Dolly Doesn’t Want To Face The Facts’ bekruipt me een gevoel van losbandigheid en opstandigheid. Mathias: “Dat zit zeker in de nieuwe nummers, het is allemaal iets minder je best doen en meer tegen shit aantrappen.” Gijs vult aan: “We gaan nu veel meer los wanneer we optreden. De vorige cd was vooral indiepop en nu hebben we ook meer lo-fi kanten. Daarnaast is alles op tape opgenomen, waardoor het allemaal iets minder goed klinkt dan de vorige plaat.” Al is het volgens Mathias wel ‘op smaakvolle wijze om zeep geholpen’.

Inspiratie
Matthias: “Een terugkerend thema op het album is dat je een bepaalde periode achter je laat en alleen maar vooruit kijkt. Dit gevoel hoor je er wel in terug en heeft deels te maken met de situatie rondom Linda, waarbij we - muzikaal gezien - uit elkaar groeiden. Het is allemaal iets persoonlijker dan de vorige cd.”
Ook de jaren negentig vormen een inspiratiebron voor het album. Dit brengt mij tot de vraag: “Bij welke subcultuur hoorden jullie in de jaren negentig?” Mathias:

“Ik behoorde vroeger tot de alto’s en skaters. In die tijd hingen alle kleine subculturen zoals gothics, skaters en punkers allemaal bij elkaar. Zij waren met te weinig om een groep te vormen, dus die moesten zich mengen met andere afwijkende mensen. Tegenover een grote groep kakkers.” Gijs: “Dat was op mijn school precies hetzelfde. Er waren twee gothic meisjes, een stel hippies, skaters en punkers. Dat ging dan allemaal bij elkaar zitten. Van blowen op het bankje tot muziek uitwisselen. Daardoor heb ik de band ‘Type O Negative’ ontdekt.”

Skaten
Gijs heeft altijd al iets gehad met skaten. Gijs: “Ik heb er sowieso veel affiniteit ermee, ook al ben ik er niet echt goed in. Ik skateboardde altijd veel in de zomer.” Lisa: “Ik begon met inline skaten en ben daarna gaan skateboarden. Ik viel een keer heel hard en dacht bij mezelf, nu wil ik gaan drummen. De reden dat ik zo vaak viel? Ik wilde alles uitproberen.” Simon Akkerman, de manager van Bombay en de man waarmee Mathias de tracks produceert, was vroeger ook een fervent skater en was onderdeel van een skatescene. Via hem is de link gelegd met Styn Dirkx die twee videoclips voor Bombay heeft gemaakt. 

Uit Frankrijk neemt de band traditiegetrouw flessen Pastis mee, al valt de meegenomen Berenburg ook prima in de smaak. “We hadden op deze plek een clipshoot voor de video van ‘Slow Motion’, er waren allemaal skaters. Ze stonden in de ruimte hiervoor te feesten en op een gegeven moment was de fles Pastis weg. Bleek zo’n meisje die fles gewoon bijna achterover getikt te hebben. Wij dachten: shit, je weet echt niet wat je doet. Je hebt een slechte dag morgen!”

Baldadige jeugd
Een mooie tijd de jaren negentig, dit gespreksonderwerp brengt de bandleden terug naar hun eigen jeugd. Matthias: “Je kon toen de hele dag door blowen, zuipen en uitslapen. Iets wat ik nu al vrij lang niet meer heb gedaan, simpelweg omdat ik het er te druk voor heb. Ik sliep destijds in het ouderlijk huis van mijn vriendin en kwam dan drie uur ’s middags pas mijn bed uit rollen. Ik liep naar beneden en dan zaten haar ouders aan de eettafel: ‘eitje Mathias?’

Sommige mensen blijven simpel gezegd wat in hun jongere jaren hangen. Sal Priem, de tourmanager bijvoorbeeld. Hij is ook net aangeschoven. “Bij het omgaan met geld kan ik nog altijd wel wat hulp gebruiken, maar ik vraag er niet om. Dat gaat dus nog een keer helemaal de verkeerde kant op. Ik wil geen acute stop, ik wil hulp!” “Je krijgt nooit meer een pinpas van ons”, grapt Mathias. Al belooft Sal dat hij inmiddels wel beter met geld kan omgaan. “Toen ik net begon met studeren toen dacht ik: ‘chill, maximaal bijlenen!” Mathias: “Heerlijk gevoel geeft dat, alsof je iedere maand de Postcode Loterij wint.”

Bombay speelt op vrijdag 18 maart, om 20.00 uur. Support komt van Canshaker Pi en Jessy. Kaartjes zijn voor vijf euro online verkrijgbaar en bij King Kong Records in Leeuwarden. 

TEKST: Alwin Sinnema

Contact

Hallo daar. Contact opnemen met ons, dat vinden we leuk!

Algemeen
info@podiumasteriks.nl
Vrijwilligers
Pieter Hielkema - 06 407 807 79
vrijwilligers@podiumasteriks.nl
Programma
Jelle van Gosliga - 06 487 677 48
Propaganda
Esther Kloosterman - 06 839 807 80 communicatie@podiumasteriks.nl
Productie
Tom Fopma - 06 340 083 89
tom@podiumasteriks.nl
Poen en pils
Hillebrand Rijpma - 06 208 954 42
info@podiumasteriks.nl
De baas
Koen Haringa - 06 133 677 91
koen@podiumasteriks.nl
Post & Pakketjes (jeej!)
Podium Asteriks
Blokhuisplein 40
8911 LJ, Leeuwarden
Deze website
Is gemaakt door helden:
Hacquebord & Buckles

Aan elkaar geknoopt door een indyaan:
Peter Boorsma

En werkend op 't goeiste CMS ter wereld:
Bolt
Artwork op de voorpagina
Yvonne Keesman aka Studio Vonnie is een illustrator uit Friesland. Tijdens het illustreren waant zij zich in een fantasiewereld van kleurrijke karakters en vreemde werelden. Om vervolgens een brede lach op jouw gezicht te produceren. Check de website voor meer! 
Jouw vormgeving op onze site?
Onze voorpagina is podium voor talentvolle ontwerpers. Wil je jouw werk daar ook eens hebben staan? Mail dan naar Koen met het werk dat je daar wilt hebben.