Nieuws

Beeld door Studio Vonnie
Meer info

Interview met de vrienden van het Leeuwarder Collectief

"Join The Jam is de uitwerking van onze gezamenlijke ideeën"

De drijvende kracht achter Join The Jam XL is het Leeuwarder Collectief. Een grote groep enthousiastelingen, met een gedeelde passie voor hiphop. Als organisatie biedt het Leeuwarder Collectief een platform waarbij ze jongeren inspireren, stimuleren en de ruimte bieden voor talentontwikkeling. Dat past natuurlijk precies in het straatje van Asteriks, kansen bieden en jonge muzikanten een podium geven.

Ontstaan vanuit een schoolopdracht en inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige organisatie. “Dat het zo zou lopen, hadden we destijds - liggend in het gras van de Prinsentuin - niet durven dromen”, vertelt Patrick Hassenpflug, een van de oprichters. Het Leeuwarder Collectief biedt niet alleen een platform voor hiphopliefhebbers, maar organiseert ook workshops en evenementen. “Serious Freestyle was onze eerste activiteit, bij de Waag in de week van Serious Request in Leeuwarden (2013). Het Leeuwarder Collectief vloeide hier uit voort. Om draagvlak onder de jongeren te creëren, hebben we ze de vraag gesteld; Wat zou jij doen als je burgemeester van Leeuwarden was? Uiteindelijk ontstond in de Vrijheidswijk de eerste editie van Join The Jam, als uitwerking van onze gezamenlijke ideeën.”

Libo is sinds een jaar actief bij de groep. “Als bezoeker was ik vaak aanwezig bij Join The Jam. Ik zat in een slechte periode, deed dingen waar ik beslist niet trots op ben en was een totaal ander persoon. Dankzij het Leeuwarder Collectief bereikte ik een keerpunt. Ongeveer een jaar geleden had ik zoiets van, ik wil iets terug doen. Tijd om zelf een steentje bij te dragen. Het heeft me op een hele positieve manier veranderd. Het houdt je van de straat, ik val nu niet snel meer terug in mijn oude ritme. Met mijn verhaal wil ik anderen meegeven waar ikzelf, maar waar we ook als Leeuwarder Collectief voor staan. Kansen krijgen en kansen nemen.”

Join The Jam kun je zien als een sociale, culturele activiteit gericht op jongeren, waarbij iedereen welkom is. Libo omschrijft dit als: “just the place to be to have fun”. Dat het concept aanslaat, blijkt uit een flink aantal succesvolle edities. Patrick somt op: “We organiseerden Join The Jam in de Vrijheidswijk en in Bilgaard en waren betrokken bij de Straight Up Hiphop Party’s in de Gloppe. We geven ook workshops op scholen, waaronder bijvoorbeeld het ISK. Een hele bijzondere ervaring, want hoewel niet alle leerlingen daar de Nederlandse taal beheersen, kan iedereen zich uiten in dans of graffiti”. 

Hiphop verbindt, zo blijkt. Libo: “We zoeken de samenwerking op met meerdere partijen. We zijn nooit uitgeleerd, bijna dagelijks komen we nieuwe dingen tegen. Zo proberen we ook maatschappelijk actief te zijn.” Patrick vult hem aan met een voorbeeld: “een dakloze jongere meldde zich bij ons. We zijn op natuurlijke wijze een traject met hem gestart, waarbij we samen zaken als huisvesting en een basisfinanciering geregeld hebben. We bieden hem een houvast, dankzij de vele samenwerkingspartners die we - ook in dit soort situaties - kunnen aanspreken. In alle facetten van het Leeuwarder Collectief komt dit brede netwerk van pas. Wanneer een jongere een workshop breakdancen volgt en hier vervolgens meer mee wil doen, kan hij/zij terecht bij een dansschool waar we goed contact mee hebben.” 

Ook tijdens Join The Jam XL is er ruimte voor workshops. De aanvangstijd is dan ook niet zoals gebruikelijk bij Asteriks shows om 20.00 uur, het middagprogramma start al om 15.00 uur en is gratis toegankelijk. Patrick: “Naast de ‘standaard’ workshops rondom rap, graffiti, breakdance, beatbox, dj, producer en rap, denken we ook na over een onderdeel speciaal voor de meiden. Het is hiphop, omdat het uiteindelijk allemaal samenkomt en we er met elkaar een mooi programma van maken. Broederliefde is de hoofdact, maar er staat veel meer op het programma, voornamelijk lokaal talent wat ontdekt is tijdens eerdere edities.”

De stip op de horizon wat betreft het Leeuwarder Collectief? Beide mannen beginnen te glunderen. Libo vertelt: “Ons enthousiasme werkt aanstekelijk en verspreidt zich als een olievlek.” Patrick vult aan: “Voor ons gevoel heeft nog niet iedereen in Leeuwarden al van ons concept kunnen proeven, daar werken we met heel veel enthousiasme aan. Er is natuurlijk ook pas sprake van een collectief wanneer het door zoveel mogelijk mensen wordt gedragen, dus daar gaan we mee aan de slag!”

Join The Jam XL is op vrijdag 11 maart, vanaf 14.00 uur is de zaal geopend en om 15.00 uur begint het programma. Kaartjes koop je voor vijf euro, online of bij King Kong Records.

Contact

Hallo daar. Contact opnemen met ons, dat vinden we leuk!

Algemeen
info@podiumasteriks.nl
Vrijwilligers
Pieter Hielkema - 06 407 807 79
vrijwilligers@podiumasteriks.nl
Programma
Jelle van Gosliga - 06 487 677 48
Propaganda
Esther Kloosterman - 06 839 807 80 communicatie@podiumasteriks.nl
Productie
Tom Fopma - 06 340 083 89
tom@podiumasteriks.nl
Poen en pils
Hillebrand Rijpma - 06 208 954 42
info@podiumasteriks.nl
De baas
Koen Haringa - 06 133 677 91
koen@podiumasteriks.nl
Post & Pakketjes (jeej!)
Podium Asteriks
Blokhuisplein 40
8911 LJ, Leeuwarden
Deze website
Is gemaakt door helden:
Hacquebord & Buckles

Aan elkaar geknoopt door een indyaan:
Peter Boorsma

En werkend op 't goeiste CMS ter wereld:
Bolt
Artwork op de voorpagina
Yvonne Keesman aka Studio Vonnie is een illustrator uit Friesland. Tijdens het illustreren waant zij zich in een fantasiewereld van kleurrijke karakters en vreemde werelden. Om vervolgens een brede lach op jouw gezicht te produceren. Check de website voor meer! 
Jouw vormgeving op onze site?
Onze voorpagina is podium voor talentvolle ontwerpers. Wil je jouw werk daar ook eens hebben staan? Mail dan naar Koen met het werk dat je daar wilt hebben.