Nieuws

Beeld door Adam de Vries / J&A Media Fabric
Meer info

Bowie Sessions: een ode aan een trendsetter

aanjager Wytse Dijkstra over Bowie Sessions

David Bowie is (ook na zijn dood) een inspiratiebron voor talloze muzikanten, kunstenaars en artiesten. Wytse Dijkstra is daar één van. Hij is de aanjager van de Bowie Sessions, bedoeld om lokale kunstenaars en artiesten de kans te geven om een allerlaatste groet te brengen aan de Thin White Duke. Voorafgaand aan de show Play The Wild Mutation (vrijdag 20 mei) worden de sessies gelanceerd.

Bowie is niet alleen een trendsetter op het gebied van muziek, maar eigenlijk van de totale popcultuur. Zijn muziek en zeker ook zijn kunstzinnige verschijningen, het zijn de ingrediënten voor het idee van Wytse. Niet alleen een tribute aan een icoon maar ook juist het uitlichten van dat artistieke aspect, door te experimenteren met meerdere disciplines.  

Wytse vertelt: “Het doel van de sessies is het samenbrengen van allerlei kunstenaars en artiesten in de buurt van Leeuwarden. Denk aan een spannende combi van dans met beeldende kunst, theater met muziek en beeldende kunst met film bijvoorbeeld. Het resultaat is een unieke vorm van samenwerking, met disciplines die je normaal gesproken niet snel bij elkaar zou zoeken.”

Verwacht dan ook geen ‘standaard’ sessies. “Ik vind het een prima concept dat bands covers spelen in bijvoorbeeld een zeecontainer op een festival, maar daar blijft het vaak bij. Hier is dat niet het geval. De Bowie Sessions laten het hele proces zien. Vanaf het eerste moment dat beide disciplines met elkaar in aanraking komen, gaat de camera draaien. Niemand weet vooraf met wie hij/zij gaat samenwerken, dat zorgt voor spanning, creativiteit en improvisatie. Je ziet ze letterlijk het beeld binnenlopen, en dan is het maar afwachten wat er uitkomt.” Hiernaast vindt je alvast een teaser =]

Het risico bestaat dus zo’n sessie op niets uitloopt. “Dat kan,” beaamt Wytse, “maar dat verwacht ik eigenlijk niet. Bovendien draait het bij deze sessies niet alleen om het eindresultaat, maar juist vooral ook om het proces. Hoe komen twee disciplines tot iets waar ze samen achter staan, ieder vanuit zijn/haar eigen talent met David Bowie als gemene deler. Het lijkt me ontzettend interessant om juist dat stuk in beeld te brengen, hoe zoiets groeit!”

“Om het proces goed in beeld te brengen, zijn niet alleen de juiste mensen vóór de camera nodig, maar ook vooral daarachter. Alle bijdragen zijn onmisbaar, van de locatie aanbieder tot de geluidsman, en van de cameraman tot de productieleider.  De Bowie Sessions zijn het middel om al deze mensen te verenigen”.

“De sessies publiceren we online in aanloop naar de show op 20 mei. Maar ook het artistieke werk zie je terug - niet alleen digitaal - maar ook fysiek. Afhankelijk van de opbrengst maken we misschien wel een expositie, of we presenteren het in de aanlooproute in de Blokhuispoort.” Bovendien zie je tijdens Play The Wild Mutation een waardig eerbetoon aan Bowie door lokale kunstenaars. Zo draaien de helden van 2manykofferdj’s plaatjes en leven de jongens van Cowboy Killers zich uit met met exclusieve zeefdrukken.

Een van de hoogtepunten van de avond is de eenmalige terugkeer van Flying Trashcans. “Jaa,” grijnst Wytse, “we mogen weer! De repetities voelden meteen al weer heel vertrouwd, hoewel we echt niet weer bij elkaar komen. Om op deze manier te spelen, voor een project, dat is te gek. Die onderlinge chemie was er meteen weer, vanaf de eerste minuut. We voelen en vullen elkaar aan, het kost heel weinig tijd en moeite om dat gevoel weer op te roepen. Supervet zo’n project!” Standaard wordt het niet. “We hebben allerlei vrienden uit de scene uitgenodigd, met wie we samen op het podium staan. Wat we gaan doen? Kom maar langs!”

Echt een bijzonder project dus. Wanneer is Wytse tevreden? “Het is voor mij een succes wanneer ik mensen samen kan brengen, er inspirerende en vooral onverwachte combinaties ontstaan en wanneer het project een eigen leven gaat leiden.” Dat zit wel goed, schatten we zo in. 

Kaarten voor 20 mei gaan hard, haal ze hierrrr of bij King Kong Records! 

Tekst: Sjoukje Werkman
Foto: Hans Jellema

 

Contact

Hallo daar. Contact opnemen met ons, dat vinden we leuk!

Algemeen
info@podiumasteriks.nl
Vrijwilligers
Esther Jansen - 06 158 888 21
vrijwilligers@podiumasteriks.nl
Programma
Jelle van Gosliga - 06 487 677 48
Propaganda
Esther Kloosterman - 06 839 807 80 communicatie@podiumasteriks.nl
Productie
Tom Fopma - 06 340 083 89
tom@podiumasteriks.nl
Poen en pils
Hillebrand Rijpma - 06 208 954 42
info@podiumasteriks.nl
De baas
Koen Haringa - 06 133 677 91
koen@podiumasteriks.nl
Post & Pakketjes (jeej!)
Podium Asteriks
Blokhuisplein 40
8911 LJ, Leeuwarden
Deze website
Is gemaakt door helden:
Hacquebord & Buckles

Aan elkaar geknoopt door een indyaan:
Peter Boorsma

En werkend op 't goeiste CMS ter wereld:
Bolt
Artwork op de voorpagina
Adam de Vries - maker van deze art - houdt zich bezig met vormgeving, marketing en de aankleding van concepten. Zijn bedrijf J&A Media Fabric focust zich op het bedenken en uitvoeren van nieuwe concepten en events. Geen concept is te gek en geen plek is ondenkbaar. Nieuwsgierig? Klik dan op bovenstaande link. 
Jouw vormgeving op onze site?
Onze voorpagina is podium voor talentvolle ontwerpers. Wil je jouw werk daar ook eens hebben staan? Mail dan naar Koen met het werk dat je daar wilt hebben.