Nieuws

Beeld door Adam de Vries / J&A Media Fabric
Meer info

Windowlicker naar Creatieve Ambassade van Rijeka

Deze week vindt in Rijeka de derde uitwisseling plaats tussen Podium Asteriks en het Kroatische kunstenaarscollectief Creative Kluster Kombinat. Onze eigen Jelle van Gosliga is daar ook bij! Behalve programmeur is hij ook zeefdrukker van het Leeuwarder zeefdrukcollectief Cowboy Killers, waarmee hij nu een week lang het project Windowlicker doorzet in de culturele hoofdstad van 2020. 

Creative Embassies
Podium Asteriks vertegenwoordigt Leeuwarden als creatieve ambassadeur in de Kroatische stad. De uitwisseling heeft als doel een langdurige samenwerking tussen de twee steden op te bouwen. Door artiesten, kunstenaars en organisaties heen en weer te sturen wordt creativiteit, kennis en ervaring tussen de twee steden gedeeld.

Leegstand
De creatieve ambassades bieden daarnaast de kans om maatschappelijke thema’s uit te wisselen waar beide steden mee te kampen hebben. Een van die overeenkomende vraagstukken is leegstand. Net als Leeuwarden, heeft Rijeka veel last van leegstaande panden in het centrum van de stad. “Windowlicker als vrolijk protest tegen leegstand was hiermee een hele inspirerende keus voor de eerste uitwisseling in Rijeka”, zegt mede-initiatiefnemer Ivana Lucic uit Rijeka. Op deze manier bieden de Creatieve Ambassades een positieve en optimistische uitwisseling voor beide steden om elkaars manieren van werken ten opzichte van bepaalde maatschappelijke problemen aan te kaarten.

Regels breken
Een ambassade vertegenwoordigt een community én is een netwerkpunt. Belangrijker nog: in een ambassade is de cultuur en bijbehorende regelgeving van de vertegenwoordigde van toepassing. “Door te spelen met dit idee, kunnen we problemen oplossen waar we in Leeuwarden constant tegenaan lopen. Het kan een frisse manier van werken opleveren”, denkt mede-initiatiefnemer Wytse Dijkstra van Podium Asteriks.

Stadsoase
Afgelopen zomer is de uitwisseling van start gegaan met twee kunstenaars uit Rijeka. Zo is grafitti-kunstenaar Vladimir Tomić aan de slag gegaan met een muurschildering samen met kunstenaars van het Leeuwarder collectief SELF. Collective en kwam dj Viljana Babić langs om te werken aan een back 2 back dj-set met Leeuwarder dj en producer Mathijs Smit. Beide keren opende de Creatieve Ambassade van Rijeka haar deuren in de Stadsoase.

Tandem
De samenwerking wordt gefaciliteerd door Tandem, een internationaal samenwerkingsprogramma dat als doel heeft om de samenleving in Europa en de omliggende regio’s te verbeteren. Speciaal voor Leeuwarden-Fryslân 2018 is er een Tandem Fryslân gestart, met Iepen Mienskip als centraal thema.

Contact

Hallo daar. Contact opnemen met ons, dat vinden we leuk!

Algemeen
info@podiumasteriks.nl
Vrijwilligers
Esther Jansen - 06 158 888 21
vrijwilligers@podiumasteriks.nl
Programma
Jelle van Gosliga - 06 487 677 48
Propaganda
Esther Kloosterman - 06 839 807 80 communicatie@podiumasteriks.nl
Productie
Tom Fopma - 06 340 083 89
tom@podiumasteriks.nl
Poen en pils
Hillebrand Rijpma - 06 208 954 42
info@podiumasteriks.nl
De baas
Koen Haringa - 06 133 677 91
koen@podiumasteriks.nl
Post & Pakketjes (jeej!)
Podium Asteriks
Zwettestraat 30a
8912 AV Leeuwarden
Deze website
Is gemaakt door helden:
Hacquebord & Buckles

Aan elkaar geknoopt door een indyaan:
Peter Boorsma

En werkend op 't goeiste CMS ter wereld:
Bolt
Artwork op de voorpagina
Adam de Vries - maker van deze art - houdt zich bezig met vormgeving, marketing en de aankleding van concepten. Zijn bedrijf J&A Media Fabric focust zich op het bedenken en uitvoeren van nieuwe concepten en events. Geen concept is te gek en geen plek is ondenkbaar. Nieuwsgierig? Klik dan op bovenstaande link. 
Jouw vormgeving op onze site?
Onze voorpagina is podium voor talentvolle ontwerpers. Wil je jouw werk daar ook eens hebben staan? Mail dan naar Koen met het werk dat je daar wilt hebben.