Nieuws

Beeld door Katja Grosskinsky
Meer info

Asteriks opent ambassade in Kroatië

oh yeah

We sluiten 2017 af met een mooie vooruitblik: er komt een Asteriksambassade in Rijeka, Kroatië. Rijeka is in 2020 de Culturele Hoofdstad van Europa. De ambassade is een samenwerking met met het kunstenaarscollectief Creative Kluster Kombinat, die ook in Leeuwarden een ambassade komen openen. Met het project gaan we werken aan het bevorderen van cultuurparticipatie in beide steden.

Rijeka en Leeuwarden

In de zomer van 2018 gaat Asteriks als cultureel ambassadeur van Leeuwarden een creatieve ambassade bemannen. Met Creative Kluster Kombinat (CKK) wordt ter plekke gewerkt aan projecten die de cultuurparticipatie en -infrastructuur kunnen bevorderen. Asteriks heeft met zowel de partner als de Kroatische stad een mooie match: Rijeka komt qua omvang, connectie met de zee en de Culturele Hoofdstad-benoeming nauw overeen met Leeuwarden. CKK is net zoals Asteriks een ‘community-based’ organisatie, dat door burgers is opgezet om haar eigen stad te verbeteren in cultureel opzicht.

‘We denken dat een bloeiend cultureel klimaat op meerdere fronten bijdraagt aan een stad.’, zegt Koen Haringa van Asteriks. ‘We willen graag dat Leeuwarden een plek is waar veel creatieven hun werk kunnen presenteren, in allerlei disciplines. Meer programma zorgt er namelijk voor dat publiek meer te kiezen heeft, dat artiesten makkelijker een podium kunnen vinden, dat er meer ondernemerschap ontstaat en dat het imago verbetert. Kortom: mensen vertrekken minder snel uit de stad. Onze Kroatische partner deelt die visie, en samen gaan we onderzoeken hoe we daadwerkelijk verbetering kunnen aanbrengen in beide steden’.

Regels breken
Een ambassade vertegenwoordigt een community en is een netwerkpunt. Belangrijker nog: in een ambassade is de cultuur en bijbehorende regelgeving van de vertegenwoordigde van toepassing. 'Doordat we met Asteriks middenin de stad zitten, is het lastig voor ons om een objectieve blik te hebben’, zegt mede-initiatiefnemer Wytse Dijkstra. ‘Een gelijkgestemde buitenlandse partij zoals CKK heeft dat wel, en kan vanuit hun eigen expertise ons hier nieuwe inzichten, methodes en energie opleveren. En wij in Rijeka, natuurlijk’.

Tandem
De samenwerking wordt gefaciliteerd door Tandem, een internationaal samenwerkingsprogramma dat als doel heeft om de samenleving in Europa en de omliggende regio’s te verbeteren. Speciaal voor Leeuwarden-Fryslân 2018 is er een Tandem Fryslân gestart, met Iepen Mienskip als centraal thema.

Contact

Hallo daar. Contact opnemen met ons, dat vinden we leuk!

Algemeen
info@podiumasteriks.nl
Vrijwilligers
Cesar Eisma - 06 294 883 44
vrijwilligers@podiumasteriks.nl
Programma
Nick Veenstra - 06 532 042 63
nick@podiumasteriks.nl
Propaganda
Mart Faijdherbe - 06 385 158 11 communicatie@podiumasteriks.nl
Productie
Siegriet de Vries - 06 220 844 86
productie@podiumasteriks.nl
Poen en pils
Hillebrand Rijpma - 06 208 954 42
info@podiumasteriks.nl
De baas
Koen Haringa - 06 133 677 91
koen@podiumasteriks.nl
Post & Pakketjes (jeej!)
Podium Asteriks
Zwettestraat 30a
8912AV Leeuwarden
Deze website
Is gemaakt door helden:
Hacquebord & Buckles

Aan elkaar geknoopt door een indyaan:
Peter Boorsma

En werkend op 't goeiste CMS ter wereld:
Bolt
Artwork op de voorpagina
Katja Grosskinsky is een Illustrator, Designer en Art Director werkzaam in Utrecht. Ze creëert graag grappige en kleurrijke illustraties voor magazines, kleren, ramen of muren en staat altijd open om iets nieuws te ontdekken.
Jouw vormgeving op onze site?
Onze voorpagina is podium voor talentvolle ontwerpers. Wil je jouw werk daar ook eens hebben staan? Mail dan naar Koen met het werk dat je daar wilt hebben.