Archief


Lutherse Kerk, € 10,-

<< cancelled >> Esther de Jong EP-releaseparty + Yvi

dagboekmuziek

Deze show is helaas gecanceld i.v.m. het coronavirus. Check hier onze uitleg.

4 april is de officiële EP-releaseparty van het debuut van Esther de Jong in de Lutherse Kerk. De release van 'Van Mij' is in samenwerking met Podium Asteriks. YVI is ook weer van de partij! >>

 

Gezien Podium Asteriks al een dik jaar geen vaste locatie meer heeft en dus nomade is zal de release zich bevinden op een bijzondere plek: de Lutherse Kerk in Leeuwarden (Nieuwe Oosterstraat 28-30). Een locatie die al vaker heeft samengewerkt met o.a. culturele instanties zoals Explore the North. "Het geeft gelijk al meer sfeer aan de avond in plaats van een presentatie in een poppodium”,legt Esther uit. In het voorprogramma staat YVI (solo) en daarna zal Esther de Jong in een nieuwe samenstelling spelen: aangevuld door muzikanten Daan van Beijeren (toetsen en zang), Alusein Rosier (drums) en Esker van de Werken (snaren, toetsen en zang). Dit is een introductie van de nieuwe Esther de Jong: een vierkoppige band. Voor onbekenden vrij normaal, voor de luisteraars die al een tijdje meegaan wellicht even wennen. Wees gerust, Esther zelf is er echt heel blij mee.

EP 'VAN MIJ' (Excelsior Recordings)
'Van Mij' is de laatste bundel liedjes van Esther de Jong die zij nog solo uit zal brengen en komt uit de periode dat zij nog volledig in haar eentje met muziek bezig was. Vandaar de naam 'Van Mij'. De zes nummers die hierop zijn te horen, zijn geschreven in de periode tussen 2012 en 2015. In 2016 heeft zij twaalf nummers opgenomen in de P.A.I.R. op het Oude Suikerunieterrein in Groningen. Hiervan zijn er elf in 2017 opnieuw opgenomen in de studio van Snoet & Smoel in Leeuwarden en zijn onder handen genomen door beatmaker/producer Wander Kars; Esther schreef de nummers en Wander bracht meer lagen aan door ze aan te vullen met instrumenten, beats, stembewerkingen en andere geluiden. In 2019 en 2020 zijn vier van de twaalf nummers nogmaals lichtelijk herzien door Frans Hagenaars en Matthijs Herder. Uiteindelijk zijn er daarvan 6 nummers op deze EP terecht gekomen. De EP, met thema's als liefde en dwalen voorop en allerlei onzekerheden nog daartussen.  Gezien sommige nummers al zo'n acht jaren bestaan en voor Esther dus al lang meegaan is deze EP een afsluiting van een periode, maar ook een start van een nieuw verhaal.

ESTHER DE JONG 
Jarenlang heeft Esther in haar eentje op het podium gestaan en vervulde zij alleen de naam "Esther de Jong” maar vanaf nu zitten Daan van Beijeren (Tolls), Alusein Rosier (o.a. Inge van Calkar) en Esker van de Werken (Exitlight Empire) daar ook in. Zij is op zoek geweest naar de juiste mensen en de juiste formatie om haar muziek meer lagen en body te kunnen geven. Gezien haar nummers erg persoonlijk zijn (dagboekmuziek) is het voor haar belangrijk om mensen om zich heen te verzamelen die ze vertrouwt en waar zij een muzikale klik mee heeft. Zo heeft ze Daan leren kennen via een samenwerking omtrent huiskamerconcerten en van het spelen in Daan's band; Tolls. Esker heeft ze leren kennen in Dokkum en verder op de Academie voor Popcultuur. Zij hebben onder anderen samen muziek gemaakt voor de voorstelling 'In de vitrine'. Alusein is al jaren een bekende in de Leeuwarder muziekscene. "Het voelt goed en het moment is nu dan eindelijk daar dat dit nieuwe hoofdstuk door u gelezen kan worden, zogezegd."

YVI
In zijn eentje of met complete band zet YVI het ego opzij, waardoor pure, ontwapenende eerlijkheid overblijft. YVI schrijft verhalende, melancholische, maar troostende songs over onzekerheid, twijfel en verdriet. Zijn stem en liedjes doen denken aan Damien Rice en Glen Hansard, terwijl in de band-arrangementen de invloeden te horen zijn van Bon Iver en Elbow.

In November 2018 verscheen de documentaire over YVI genaamd ‘Soort van hetzelfde’ op NPO2. In datzelfde jaar deed YVI mee aan de Popronde en dit leverde 31 boekingen in 24 steden door heel het land op waaronder het eindfeest in de Melkweg. 2019 begint goed voor YVI: hij speelde in januari een uitverkochte show op het prestigieuze showcase festival Eurosonic. Op 11 april verscheen het debuutalbum van YVI in een volle Hedon Zwolle. Na een druk speelseizoen waarin YVI onder andere de support verzorgde van The Slow Show in een uitverkocht TivoliVredenburg, nam YVI in het voorjaar van 2020 zijn nieuwe EP op. Deze verschijnt in april met een bijbehorende releasetour.

Contact

Hallo daar. Contact opnemen met ons, dat vinden we leuk!

Algemeen
info@podiumasteriks.nl
Vrijwilligers
Cesar Eisma - 06 294 883 44
vrijwilligers@podiumasteriks.nl
Programma
Nick Veenstra - 06 532 042 63
nick@podiumasteriks.nl
Propaganda
Mart Faijdherbe - 06 385 158 11 communicatie@podiumasteriks.nl
Productie
Siegriet de Vries - 06 220 844 86
productie@podiumasteriks.nl
Poen en pils
Hillebrand Rijpma - 06 208 954 42
info@podiumasteriks.nl
De baas
Koen Haringa - 06 133 677 91
koen@podiumasteriks.nl
Post & Pakketjes (jeej!)
Podium Asteriks
Zwettestraat 30a
8912AV Leeuwarden
Deze website
Is gemaakt door helden:
Hacquebord & Buckles

Aan elkaar geknoopt door een indyaan:
Peter Boorsma

En werkend op 't goeiste CMS ter wereld:
Bolt
Artwork op de voorpagina
Katja Grosskinsky is een Illustrator, Designer en Art Director werkzaam in Utrecht. Ze creëert graag grappige en kleurrijke illustraties voor magazines, kleren, ramen of muren en staat altijd open om iets nieuws te ontdekken.
Jouw vormgeving op onze site?
Onze voorpagina is podium voor talentvolle ontwerpers. Wil je jouw werk daar ook eens hebben staan? Mail dan naar Koen met het werk dat je daar wilt hebben.